Sponsoren

VCH presenteert Talenten Ontwikkelingsplan

VCH presenteert Talenten Ontwikkelingsplan

 

zondag 15 januari 2017
Het gaat veel te ver om te stellen dat het slecht gaat met voetbalvereniging VCH. Het eerste team presteert de laatste jaren weliswaar niet glorieus maar het aantal leden is stabiel gebleven. Toch baren de zwakke prestaties van het vaandelteam zorgen. De club wil weer hogerop maar begrijpt als geen ander dat de basis moet worden gelegd bij de jeugd. Onlangs presenteerde de jeugdafdeling van VCH en hoofdcoach en hoofd jeugdopleidingen Wiel Roox dan ook het Talenten Ontwikkelingsplan (TOP).

De zwakke prestaties hebben voornamelijk te maken gehad met het terugtreden enkele jaren geleden van enkele belangrijke basisspelers naar lagere elftallen en het ontbreken van een serieus tweede team en een A1 waardoor er niet voldoende doorstroming plaatsvond. Daarnaast zag en ziet de club talentvolle spelertjes naar elders vertrekken omdat zij op een zo hoog mogelijk niveau wensen te spelen. Natuurlijk zag de club dit met lede ogen aan. Om meer structuur binnen de vereniging te creëren en daarmee een gezonde basis voor de toekomst te leggen, werd het nieuwe plan geïntroduceerd, een vijfjarenplan dat als doel heeft talentvolle voetballers de kans te geven zich binnen de club op niveau te ontwikkelen. VCH heeft voldoende jeugdig talent in huis dat in de toekomst naar de hoofdmacht zou kunnen doorstromen. “Het is de bedoeling dat we jeugd in leeftijdcategorieën en linies verdelen”, legt Wiel Roox uit. “Keepers, verdediging, middenveld en aanval. Een achttal jongens die voorheen bij ons in het eerste speelde, is bereid gevonden de schouders eronder te zetten en elke donderdagavond trainingen te verzorgen. Denk daar bij aan oud-spelers als Davy en Dennis Steegh, Murat Han, Serdar Yuksel, Sjors Burm of onze huidige keeper Bryan Roox. Ze worden intensief en individueel begeleid, te beginnen met basistechnieken als bijvoorbeeld passing, coördinatie en functionele technieken. Op termijn brengen we de diverse linies samen, bootsen spelsituaties na of spelen partijtjes, steeds onder toezicht van de trainers.”

“Wij hebben een raamwerk neergezet waar alle trainers zich aan houden”, vult John Tostrams (foto boven) aan. “Daarmee creëer je herkenbaarheid bij alle spelers. Niet alleen nu maar ook straks wanneer ze eenmaal naar het vaandelteam zijn doorgestroomd. Iedereen weet precies wat hij of iemand anders doet, domweg omdat ze het jarenlang zo hebben ervaren tijdens de trainingen. Nu zie je nog wel eens een buitenspeler die altijd buitenom probeert te passeren, ook al staat hij zowat aan de zijlijn. Gevolg: de bal gaat over de zijlijn, ingooi voor de tegenstander. Hij is het gewoon zo gewend. Zoiets zal niet gebeuren wanneer hij daar in een zeer vroeg stadium al op gewezen wordt door zeer ervaren spelers. Toen ik de B1 nog trainde, stond Bryan Roox eens voor de groep. Dan zie dat het een autoriteit is. Een jonge jongen met enorme reputatie en veel ervaring, zelfs in het profvoetbal. Voetballertjes reageren dan aanmerkelijk anders dan dat ik als 48-jarige voor de groep sta. Ze kijken tegen zo iemand op en zijn veel leergieriger. Dat gevoel moet binnen alle leeftijdscategorieën ontstaan. Talenten die het gevoel hebben dat ze iets kunnen leren bij VCH. Zo kunnen we de spelers ook beter voor de club behouden.”

Fusie
Dat laatste is belangrijk voor elke club. Daarom is TOP is niet alleen maar een plan om jeugdig talent te ontwikkelen, het voorziet eveneens in een situatie die de komende jaren wel eens een cruciale rol zou kunnen spelen: fusies. Venlo telt een relatief groot aantal voetbalclubs, het aantal vrijwilligers loopt terug, minder bezoekers op de velden waardoor ook omzetten in kantines niet meer zijn wat ze voorheen waren. Subsidies lopen terug en velden dienen hoe dan ook onderhouden te worden. Kortom, fusies zouden straks niet alleen wenselijk maar zelfs noodzakelijk kunnen zijn. Tostrams: “Je hoort mij niet zeggen dat er op korte termijn al gesproken gaat worden over een fusie met Blerick of HBSV, maar het is straks niet ondenkbaar. Een klein clubje als VCH moet er dan wel voor zorgen iets in de melk te brokkelen te hebben. Dat heb je wanneer je binnen je vereniging een goede opleiding hebt die bij voortduring goede spelers voortbrengt.” Een goede opleiding draagt straks ook zorg voor betere prestaties van jeugdploegen die op een hoger niveau zouden spelen. Dat maakt een club als VCH ook aantrekkelijker voor spelers van buiten de vereniging.

Roox: “Kijk, jeugd die het bij VVV-Venlo niet haalt, vertrekt veelal naar Spcl. Irene of Venlosche Boys. Waarom? Omdat ze een uitstekende jeugdopleiding hebben en omdat die jeugd op een hoog niveau speelt. Daar willen we ook naartoe. VCH moet een aantrekkelijke club worden, maar niet alleen omdat we op voetbalgebied iets te bieden hebben maar ook omdat er binnen de club aantrekkelijke activiteiten worden georganiseerd.” En die optie heeft de club in huis in de vorm van een streetsoccerveld dat het vorig jaar werd aangelegd. Het was Roox die het zo’n beetje eigenhandig construeerde. Binnenkort krijgt het veld zelfs verlichting en dat opent grote mogelijkheden. Het veld is nu al immens populair. Wedstrijd of geen wedstrijd, training of geen training, er zijn altijd wel voetballers op het veld te vinden. Spelers van een jaar of tien tot door de wol geverfde senioren. Alles loopt er kriskras door elkaar en amuseert zich wezenloos. De club wil er tijdens de zomerstop grote toernooien op organiseren met clubs uit de omgeving. En er kan ook op worden getraind, iets wat niet op de grasvelden kan omdat ze gesloten zijn.

Fundament
Tostrams: “Een unieke gelegenheid om de zomerstop te overbruggen.” En de techniektrainer pur sang ziet ook onmiddellijk de grote voordelen ervan in. Roox: “Op straat voetballen is natuurlijk heel wat anders dan op een veld. Dat vergt weer heel andere technieken. Spelers van VCH krijgen door op die manier te voetballen ook weer meer techniek in huis.” Tostrams: “Soms vraag ik me wel eens af of we niet te professioneel bezig zijn. Wanneer ik daar wat langer over nadenk, kom ik steeds weer tot de conclusie dat we met TOP een fundament neerleggen, daarmee structuur voor de toekomst aanbrengen en dat zoiets nooit verkeerd kan zijn.” (©2017 sportinvenlo.nl)

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien